Steensoorten

De beeldhouwers werken met name in serpentine. Dit is in grote hoeveelheden in Zimbabwe aanwezig met name in de Great Dyke, een bijna 500 km lange – en daarmee de langste – bergketen, van vulkanische rots in de wereld. De stenen bevatten koper, chroom, platinum, goud, edelstenen en andere edelmetalen. Hitte en atmosferische druk hebben 2,5 biljoen jaar gezorgd voor ongebruikelijke mineraal combinaties, wat zich laat zien in de vele kleur en hardheidvariaties.

Serpentine is er in grijs, zwart, maar ook oker, groen en rood komen voor, evenals geel – zwart gevlekt. Sommige steensoorten zijn ook bekend onder een eigen naam, zoals springstone, een zwarte serpentine met roest-bruine schil. Toen John Takawira als eerste deze steen gebruikte sprong de beitel van de steen, vandaar de naam.

Serpentine

De serpentine wordt gewonnen in de dagmijnen waar het zich aan de oppervlakte bevindt. Dit maakt het makkelijk om de stenen te delven. De hardheid van serpentine varieert van zeer zacht tot zeer hard (Mohs schaal: 1,2-6,54) en kenmerkt zich door vele kleuren en daardoor ook soorten.

Green opal

Een prachtige lichtgroene serpentine die voornamelijk wordt gevonden in Chiweshe ten noorden van Harare. Deze soort is favoriet onder de beeldhouwers omdat het niet te hard is ( Mohs schaal: 5,0-5,5 ) en makkelijk te poetsen is tot hoge kwaliteit.Lemon opalstone heeft geel gekeurde strepen door de steen heen.

Leopard rock

Een harde steen (Mohs schaal:6) heeft een mooie geel/groene kleur vaak geschakeerd als vlekken van een luipaard, vandaar de naam. Wordt gevonden rond Ruwa.

Lepidolite

Deze steensoort is paars van kleur en fantastisch om te zien met name in het daglicht (Mohs schaal: 5 – 7).

Verdite

Harde steen half edelsteen die buiten Zimbabwe in Zuid Afrika wordt gevonden. De Zimbabwaanse variant bevat corundum. Corundum is een kristalline vorm van aluminium oxide en een van de rots vormende mineralen. De kleur is vaak groen of bruin.(Mohs schaal; 7 – 9 afhankelijk van corundum gehalte).

Dolomite

Harde witte steensoort ( Mohs schaal: 3,5 – 4).